Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cizi/public_html/wp-content/plugins/codestyling-localization/includes/idna_convert.class.php on line 421

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cizi/public_html/wp-content/plugins/codestyling-localization/includes/idna_convert.class.php on line 435

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cizi/public_html/wp-content/plugins/codestyling-localization/includes/idna_convert.class.php on line 826

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cizi/public_html/wp-content/plugins/codestyling-localization/includes/idna_convert.class.php on line 957

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/cizi/public_html/wp-content/plugins/codestyling-localization/includes/idna_convert.class.php:421) in /home/cizi/public_html/wp-includes/feed-rss2.php on line 8
Cizi.ro http://www.cizi.ro Despre tot ce imi place! Thu, 28 Dec 2023 14:06:31 +0000 en-US hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.4.4 12434999 Cracovia o locație de neuitat… http://www.cizi.ro/cracovia-o-locatie-de-neuitat/ Thu, 28 Dec 2023 09:41:26 +0000 https://www.cizi.ro/?p=6533 Am reușit să dau o fugă până la Cracovia la mijloc de decembrie. Din start vă zic că nu e cea mai potrivită perioadă a anului mai cu seamă pentru cei care au probleme cu frigul. E mai mult decât rece acolo. N-am avut nici o ora cu temperaturi pe plus. A și nins… Una peste alta, nu e un vis pentru cei care vor să cutreiere orașul. Dar îmbrăcat mai gros se poate totuși să dai niște ture mai scurte.

Am avut curajul chiar să fac și un tur cu bugy-ul prin Cartierul evreiesc. Durează undeva la 40 de minute, cu o singură oprire. Și dacă nu cunoști Cracovia, e o variantă să vezi rapid pe unde ai putea să te plimbi o jumătate de zi cel puțin. Unde să mănânci tradițional. Care a fost partea orașului pentru care Cracovia primește vizitatori din toată lumea.

În primul rând ceea ce o face renumită este vecinătatea cu ceea ce a fost odată unul dintre cele mai triste și regretabile locuri din istoria omenirii. Auschwitz-Birkenau. Apoi, Muzeul Schindler care se află aproape de centrul orașului. Urmează lăcașurile de cult. Catedrala, Muntele și Castelul Wawel, Basilica Sfânta Maria, Mina de sare Wieliczka… Există o mulțime de oferte ghidate, care îți propun un programe de vizitare de 2 sau trei zile. Poți, dar e insuficient. Dacă vrei să vizitezi, de exemplu, doar fostul lagăr de concentrare, trebuie să îți rezervi o zi întreagă. Muzeul Schindler îl poți parcurge în 2 – 3 ore

Eu le-am mai vizitat pe ambele în urmă cu mai bine de zece ani. Le-am revăzut acum surprins de evoluția lor. Au fost făcute multe modificări, iar dincolo de obiectele care stau mărturie, introducerea multimedia, conferă o dimensiune și mai dramatică locului. Atât la Auschwitz, cât și la Schindler au fost adăugate elemente noi pe care, chiar dacă ați mai vizitat locul cu ani în urmă, merită să le vedeți acum. Și, am înțeles că în 2024 la Schindler se va adăuga și un parcurs pietonal ce va simula “drumul morții” pe care au fost forțați să îl parcurgă deținuții.

Dacă nu sunteți intersați de istorie și vreți doar să luați pulsul orașului, să știți că urbea e plină de viață. Se trăiește intens. E plin de restaurante, pentru toate gusturile, de cafenele rafinate, de baruri. În piețele principale ești întâmpinat de tinere care îți propun câteva ore pline de distracție în diferite berării, baruri, cluburi… Bani să ai, că distracție se găsește. Non stop.

În ce privește partea financiară, leul nostru ține foarte aproape de zlotul lor, așa că nu o să vă fie greu să țineți socoteala cu cât ați cumpărat, cât ați cheltuit. NU schimbați bani în centru! Căutați casele de schimb mai îndepărtate de zonele turistice pentru un schimb mai bun. În ce privește cazarea, sunt o grămadă de locuri faine, apartamente sau hoteluri și, important, mult mai ieftine decât dacă am dori să ne cazăm într-un hotel din România. Așa că drum bun vă doresc și ședere plăcută!

]]>
6533
INDIA, PRIMA ZI ÎN NEW DELHI http://www.cizi.ro/in-drum-spre-prima-cazare/ http://www.cizi.ro/in-drum-spre-prima-cazare/#respond Tue, 16 Mar 2021 14:18:09 +0000 http://www.cizi.ro/?p=4808 Trebuie să recunosc că pe drumul de la aeroport spre hotel mi-au trecut prin cap numai gânduri tâmpite… Pe cer un soare parcă foarte ciudat abia își făcuse apariția, eram în mașină cu doi necunoscuți, negricioși, care făceau planuri într-o limbă necunoscută, în goana automobilului, a cărei marcă mi-a și fost greu să o recunosc, am trecut pe lângă tot  felul de figuri ciudate,  camioane, cămile… lume care dormea pur și simplu pe pământ, nimic din ceea ce văzusem până atunci pe unde am mai umblat în lume, nu semăna cu priveliștea de aici. Pfff, dacă mă răpesc, mi-am zis… 

În sinea mea construiam deja un scenariu pe care parcă aș fi și vrut să am exclusivitatea să îl și filmez. Aiurea, era efectul oboselii, al drumului, al superstițiilor și tâmpeniilor auzite acasă. Foarte curând toate idioțeniile din mintea mea aveau să dispară.

new delhi morning
new delhi morning

La hotel

Nu intenționez să vă țin un curs de istorie despre New Delhi dar pot să vă spun că lucrurile pe care le-am citit, legate de succesiunile la putere de-alungul secolelor se reflectă din plin în viața de zi cu zi de aici. Este un amestec foarte interesant de opulență și sărăcie extremă, de credințe, religii, de simboluri arhitecturale, vestimentație, culori, obiceiuri, comportament, rețete culinare… O lume a contrastelor, categoric.

Am trecut de locuri cu sărăcie extremă pânâ să intrăm în partea  construită de britanici.  E parcă un oraș în alt oraș. Cu străzi largi, pline de verdeață, spații comerciale  deasupra cărora sunt montate cele mai în vogă branduri occidentale, cu hoteluri și clădiri impozante… Plin de poliție poate și datorită faptului că în această zonă sunt toate ambasadele, sediul guvernului, președinția… Ei bine, pe una dintre aceste străzi, după un gard foarte înalt, construit astfel probabil și din motive de securitate,  era hotelul meu. Undeva scurt, după un sens giratoriu, șoferul mașinii noastre a cotit spre o poartă metalică în fața căreia doi indieni în uniforme și cu mustăți lungi, încovrigate ne-au făcut semn să oprim. Security checking. Verificarea asta aveam să îmi dau seama se face în toate spațiile de cazare. Sau cel puțin în toate în care am stat. În prima fază sunt controlate mașinile la intrarea în curtea hotelului, însă destul de sumar dacă e să fiu sincer, după care fiecare turist trece cu bagaje cu tot printr-un filtru asemănător cu cel din aeroport. De fiecare dată când ajungi la hotel, indiferent că ești cazat deja aici de mai multe zile și te saluți deja amical cu personalul, de fiecare dată când intri, treci prin aceleași proceduri.

E nouă dimineața, ora hotelieră începe abia la 12 și sunt rupt de oboseală. Propunerea lui Vikram, agentul firmei de turism vine ca unsă. “Dacă vreți să intrați mai repede în camere putem să vorbim la recepție”… Pfoah, câtă mărinimie… Sigur am zis. Dacă se poate… În mai puțin de un minut a venit răspunsul. Se poate, dar contra cost! Fie, am zis. Eram până la urmă bucuros că după mai bine de 24 de ore de când eram plecat de acasă îmi puteam întinde oasele și ceea ce ne îmi convenea de minune, era faptul că telefonul detectase semnalul de internet. Puteam vorbi gratis acasă.

După ce reprezentantul agenției mi-a explicat programul pe care urma să îl avem, mi-a dat un plic cu niște simple hârtii, vauchere, pe care era trecută adresa hotelurilor unde urma să ne cazăm în circuitul nostru. Am realizat că deși trebuia să efectuăm două zboruri interne cu avionul, nu aveam rezervările biletelor. 

– Nu v-ati cumpărat biletele de avion?

– Nu, am răspuns, de unde naiba să știu cum să cumpăr bilete de avion din India, m-am gândit.

Nu era nici o problemă, înarmat cu trei telefoane, laptop, cărți de credit, Vikram, a rezolvat-o imediat. În mai puțin de cinci minute am intrat și în posesia colilor A4 pe care imprimanta de la recepție marcase data și ora zborurilor noastre. Bun. Pentru azi eram liber. Adică avem program de odihnă, aclimatizare… Rămân în hotel. A doua zi dimineața, la opt treizeci urmau să vină pentru a face turul orașului.

Ne-am strâns mâna, ne-am ridicat din fotolii și am dat să îmi iau bagajele… N-am apucat să pun mâna pe mâner că deja erau înfășcate de niște băieți cu pregătire specială în acest domeniu… Avem noi grija de ele, mi-au spus…. E clar, știam de pe internet ce urmează… Odată ajuns în cameră urma să mă scobesc de mărunțiș pentru a le recompensa efortul. Problema era doar că mărunțișul îmi lipsea cu desăvârșire. Așa că, cu degetele încleștate am ținut de un capăt o hârtie de 100 de rupie, sperând să nu se desprindă din strânsoarea arătătorului. A dipărut cât ai zice pește. Concluzia, faceți rost de bani mărunți. da mărunți, mărunți…

Ce faci când intri în camera de hotel? 

Vă spun eu. Își verifică patul, aruncă un ochi la toaletă și trage draperiile pentru a vedea ce priveliște are. Exact în ordinea asta le-am făcut. Afară undeva la mai bine de cincizeci de metri sub mine, pe un dric, întins și dezbrăcat până la brâu un indian se lăsa masat de un zdrahon. În jur zeci de taxiuri, negre cu galben își așteptau clienții, în timp ce un șoim dădea ocol hotelului exact prin dreptul geamului… Mai departe nu aveam să văd din pricina unei pâcle care se așezase parcă cu de-a sila peste întreg orașul. În cameră se simțea o puternică umezeală, am încercat să deschid geamul. Era fix. Pfff, fie. Atunci să deschid televizorul. Ăsta a mers. De pe ecranul aparatului indiferent de post ne vorbeau niște fete superbe al căror ten forțat parcă prin tratamente cosmetice sau filtre de culoare, încerca să se apropie cât mai mult de alb. Am înțeles că indiencele au o problemă legată de culoare și consideră pielea albă un semn de frumusețe, drept pentru care fac toate eforturile pentru a-și modifica tenul. Dacă ești blondă, aici e lumea ta. Și mă gândesc că ai putea să faci chiar și o afacere din asta. Adică, dacă aproape pentru fiecare poză pe care le-o faci indienilor, îți cer bani, de fiecare dată când ei vor să se pozeze cu tine, ai putea face același lucru. Și dacă ești blondă, te asigur că solicitările vor curge.  

Sunt aproape 40 de grade afară. Oboseala drumului își spune cuvântul. Fac rapid un duș pentru a da jos praful și mirosurile depuse în  30 de ore de drum, scot calculatorul, casc ochii și printre genele care refuză parcă să mă asculte încerc să dau de rețeaua de internet. Free Wi Fi. Aiurea… A fost doar în hol până nu am pus mâna pe cheia camerei. Din momentul în care am intrat în posesia ei, fiecare trei ore de internet costă aproximativ 4 euro. Să-l ia dracu. Am apucat să anunț acasă că am ajuns, ochii îmi cad în gură așa că în mai puțin de zece minute se face “întuneric”. Mă uit pe dinăuntru. Mi-am propus să dorm măcar o oră. Măcar? Nici nu știu cum a zburat timpul, m-am trezit aproape spre seară când foamea cred că a bătut la ușa stomacului. În bagaj am napolitane, batoane cu muszli, bomboane, o chiflă rămasă din avion… la parter însă așteaptă două restaurante. Cel clasic, al hotelului și unul chinezesc.

Prima masă în India

N-am venit în India să consumăm mâncare chinezească așa că ne așezăm confortabil la una dintre mesele așezate în grădina hotelului. Imediat se apropie de noi un tânăr foarte elegant îmbrăcat și care ne aduce două meniuri. Acum e acum. Ce mâncăm? În cele patru cinci pagini lucrurile sunt clar împărțite. Mâncărurile indiene sunt scrise separat. Trec cu privirea peste ele, denumirile nu sună rău, dar habar n-am ce conțin… Să mă risc? Să nu mă risc?… Mai dau o filă și trec la categoria europene. Aici mă și opresc. Comand. Până să vină mâncarea, îmi sună telefonul. La celălalt capăt al celularului, Pușpinder Singh, prietenul meu indian, fost student la medicină în Timișoara și pe care urmează să îl revăd după aproape douăzeci de ani, la el acasă, în Jodhpur. Îi spun unde sunt, care e traseul până să ajungem la el, ce vom face…  Nu știu dacă e defect profesional, dar mă întreabă de vaccine. Nu le-am făcut.  Woau…. Trecem la categoria lucrurilor la care mă roagă să fiu foarte atent, sunt o grămadă ne nu-uri, iar cele mai multe sunt legate de hrană, ingrediente… În timpul ăsta vine mâncarea… În farfurie frumos așezat un aranjament de legume înnăbușite, lângă o bucată de friptură și o pastă din cartofi… “Nu știu, îmi spune, eu aș fi foarte atent la legumele alea”… Ne luăm rămas bun în timp ce eu rămân cu privirea țintă pe verdețurile mele, sunt atât de atent la ele încât cred că am și uitat să clipesc… Îmi fac o poză cu farfuria, măcar să le am ca amintire.  Consum doar carnea. Nici de cartofi nu am curaj să mă ating. Iau însă o sticlă cu apă minerală pe care ospătarul o deschide în fața mea. Beau un pahar și mă retrag în cameră cu gândul la legume, la discuția cu Pușpinder, la apa băută… și cu simțurile ascuțite la orice reacție a organismului… Adorm ca fraierul, în așteptare… 

]]>
http://www.cizi.ro/in-drum-spre-prima-cazare/feed/ 0 4808
Cum e să fii captiv?… http://www.cizi.ro/cum-e-sa-fii-captiv/ http://www.cizi.ro/cum-e-sa-fii-captiv/#respond Wed, 12 Aug 2020 08:00:43 +0000 http://www.cizi.ro/?p=4411 O idee foarte faină a celor de la fundația Born Free: Cum e să fii captiv?

S-a mers pe ideea pandemie care a țintuit acasă sute de milioane de oameni la nivel mondial, pentru diverse perioade de timp. Cei de la Born Free au comparat starea, trăirile pe care le-am experimentat noi în acest lockdown, cu situația animalelor care sunt silite să își trăiască întreaga viața în captivitate.

O animație foarte reușită, un filmuleț care te atinge, mai cu seamă că peste mișcarea gurii animalelor sunt suprapuse voci din interviuri reale luate unor persoane care se confruntă cu dificultăți majore de adaptare în această perioadă.

Ideea spotului este aceea de a promova eliberarea animalelor ținute captive în grădini zoologice, circuri, delfinarii, la mii de kilometri distanță de habitatul lor natural.

Și dacă pentru noi, oamenii, mai există speranță de a scăpa de aceste vremuri cumplite, să fim însă conștienți că multe dintre aceste animale nu vor experimenta sentimentul de libertate niciodată și vor muri în captivitate.

]]>
http://www.cizi.ro/cum-e-sa-fii-captiv/feed/ 0 4411
LASAGNA CU RICOTTA http://www.cizi.ro/lasagna-cu-ricotta/ http://www.cizi.ro/lasagna-cu-ricotta/#respond Sun, 26 Jul 2020 16:04:08 +0000 http://www.cizi.ro/?p=4368

     Lasagna cu ricotta, poate părea o ciudățenie pentru mulți. Ei bine eu am ales să folosesc acest tip de brânză în locul uzualului sos bechamel pe care îl utilizează majoritatea.

     Trebuie să recunosc că a fost pentru prima oară când am făcut acest preparat, deci și emoțiile mi-au fost pe măsură. Pentru ilustrația articolului am pus o imagine compusă, care vă arată cum s-a prezentat preparatul înainte de a fi introdus în cuptor și după…

Pentru preparare e nevoie de:

  • O cutie de lasagna
  • carne măcinată porc sau vită ori amestec, 1kg.
  • două trei căpățîni de ceapă
  • mozzarela, aici depinde cât vreți să puneți. 🙂
  • ricotta, 650 gr.
  • parmesan
  • sos de roșii pentru paste, dacă nu vreți să vi-l pregătiți.
  • pătrunjel
  • busuioc
  • oregano
  • sare, piper, ulei de măsline

     Sper să nu fi uitat nimic. Ah, ciupercile pentru decor. sau dacă vreți puteți să puneți și în amestecul pe care îl realizați din carnea tocată și sosul de roșii.

     În prima fază pregătim ricotta. Așezăm întreaga cantintate de brânză într-un vas, eu am folosit cinci cutii de 150 de grame. Tocăm niște pătrunjel pe care îl amestecăm cu ricotta, o mână de parmesan și sare după gust.

      Apoi trecem la prepararea cărnii. Tocăm ceapa mărunt și o punem în tigaie la foc mic amestecând pănă când aceasta primește o culoare arămie. Apoi adăugăm carnea tocată pe care o amestecăm cu ceapa și o lăsăm să se gătească la foc mic. După gust adăugăm sare și piper. Odată ce carnea este gătită aceasta va lăsa mult ulei. Ei bine ne asigură că scurgem tot acest ulei din cratiță.

     Odată ce am scăpat de surplusul de ulei adăugăm peste carne sosul de roșii. Le amestecăm ușor împreună, până se formăm un sos. Și aici, după gust mai puteți adăuga busuioc, oregano, poate chiar și o linguriță de zahăr, depinde mult de aciditatea roșiilor, în cazul în care nu ați optat pentru un sos cumpărat.

lasagna cu ricotta

     În ultima fază trecem la preparatul foilor de lasagana. Eu sincer le-am pus prima oară la fiert pentru 3-4 minute, doar atât cât ele să devină elastice, aldente. După care le-am scos și le-am așezat pe fiecare separat pentru a le putea pune în tavă.

     Odată ce avem și pastele pregătite, nu trebuie decât să începem să montăm preparatul.

     Începeți cu sosul. Este primul care este întins pe fundul tăvii și acest lucru va ajuta ca foile de paste să nu se prindă la coacere. Apoi așezați primul strat de paste pe care le ungeți cu ricotta din plin, apoi presărați  mozarella și puneți  sos. Din nou paste, ricotta, mozarella, sos … O succesiune pe care o continuați de vreo patru, cinci ori, depinde de înălțimea tăvii.

lasagna cu ricotta

     Odată ce vă apropiați de buza tăvii e timpul să vă gândiți la decorare. Desigur, numai dacă doriți. 🙂

     Eu am ales să pun niște bucățele pătrate din mozarella peste care am așezat o jumătate de roșie cherry tăiată în două și o felie de champignon și am mai aruncat și niște frunze de busuioc, pentru culoare. Mi s-a părut că astfel, prin această “împărțire” ne va fi mai ușor și la porționat.  Odată ce ați terminat cu ornatul, trageți o folie de aluminiu peste tavă și o introduceți la cuptor, timp de 20 – 25 de minute la o temperatură de 180 – 200 de grade. După acest timp, îndepărtați folia și o reintroduceți la cuptor, pentru alte 20 de minute însă la o temperatura de 220-240 de grade.

lasagna cu ricotta

Odată cele 40 – 45 de minute scurse, lasagna dvs. e gata pentru a fi servită. Sper să vă încumetați să o preparați, nu veți regreta! E foarte gustoasă și dacă aveți întrebări, nu ezitați să mi le adresați. Cu mare plăcere vă răspund aici.

]]>
http://www.cizi.ro/lasagna-cu-ricotta/feed/ 0 4368
Timișoara – PIața Unirii http://www.cizi.ro/timisoara-piata-unirii/ http://www.cizi.ro/timisoara-piata-unirii/#respond Mon, 13 Jul 2020 06:11:14 +0000 http://www.cizi.ro/?p=4344

Piața Unirii din Timișoara este una dintre cele mai frumoase din România.
De-alungul istoriei aceasta a purtat mai multe denumiri, Hauptplatz, Domplatz, Losonczy-tér, Piaţa Unirii, în funcție de dependența Timișorii de diverse capitale. Viena, Budapesta, București…

Piaţa Unirii, situată în centrul municipiului, în vechea cetate a oraşului, este cea mai veche piaţă din Timișoara şi este numită astfel în cinstea trupelor române care au intrat în oraș la 3 august 1919 şi au instaurat administraţia românească, definitivând unirea Banatului cu Românie. Această dată a devenit de atunci şi ziua oficială a oraşului.

Iniţial s-a numit numea Piaţa Losonczy după numele comitelul Stefan Losonczy, ucis de turci la 1552 (când cetatea a fost cucerită de turci). Configuraţia actuală a pieţei s-a conturat după 1717, când armatele austriece au cucerit cetatea din mâna turcilor. Pentru mult timp a servit drept piaţă comercială.

Din punct de vedere al arhitecturii, piaţa este un excelent exemplu de stil baroc. Dominantă este clădirea domului romano-catolic, care datează încă din 1736. Din acest motiv i se mai zice şi „Piaţa Domului”. În centrul ei se găseşte Monumentul Sfintei Treimi. Alte clădiri semnificative sunt Palatul baroc (care adăposteştea Muzeul de Artă), ansamblul de clădiri ale episcopiei sârbeşti: sediul episcopiei, biserica episcopală sârbă şi palatul comunităţii sârbeşti.

]]>
http://www.cizi.ro/timisoara-piata-unirii/feed/ 0 4344
ALJEZUR – PORTUGALIA http://www.cizi.ro/aljezur-portugalia/ http://www.cizi.ro/aljezur-portugalia/#respond Sat, 05 Oct 2019 07:38:00 +0000 https://malina.artstudioworks.net/?p=316
Poate una dintre cele mai spectaculoase priveliști care mi-a fost dat să o văd a fost apusul de soare din Aljezur. 
algarve

Apus de soare peste plaja din  Aljezur

Am ajuns acolo după 8000 de kilometri parcurși cu mașina, dormit în stații de combustibil, parcări, campinguri… Ce mai, o adevărată aventură...

A fost cred prima oară când am și făcut cunoștință cu oceanul. M-a frapat forța sa. Pur și simplu, puterea cu care valurile lovesc țărmul pun orice minte sănătoasă pe gânduri. Nu-ți vine să te aventurezi în larg. Marea, cel puțin a noastră, Marea Neagră e mic copil pe lângă asta.Chiar și când pun salvamari steagul ăla de avertizare. Aici parcă apa ar vrea să se hrănească cu tine. Valurile sunt mult mai ample și simți efectiv cum te trag spre adânc.

O senzație de libertate infinită, de tinerețe și spirit de aventură

Câteva minute petrecute pe nisipul fin, admirând oceanul, pescărușii, tinerii purtați de valuri în echipamentele lor de surf, îți dau o senzație de libertate infinită. E plin de campere parcate în apropierea plajei, cupluri care stau acolo cu zilele. E o senzație de tinerețe și spirit de aventură.

]]>
http://www.cizi.ro/aljezur-portugalia/feed/ 0 316
Amsterdam – un oraș fascinant http://www.cizi.ro/summer-vocation/ http://www.cizi.ro/summer-vocation/#respond Tue, 17 Sep 2019 08:33:00 +0000 https://malina.artstudioworks.net/?p=1939
Amsterdam, un oraș în care nu-ți ajunge un weekend...

Sunt de acum vreo zece ani de când fiecare început de septembrie mi-l petrec în Amsterdam. De fiecare dată cel puțin cinci zile.
Sunt abonat la IBC, cea mai mare expoziție de echipamente pentru entertainment, producție video și tv din Europa. O manifestare la care anual participă peste 60.000 de vizitatori. Ei bine, una dintre “furnicile” care străbat zilnic, în lung și-n lat, halele RAI Center (locul în care se ține expoziția) sunt eu. Mă învârt pe la toate standurile și încerc să găsesc cele mai bune soluții pe care le-am putea implementa și noi în România. Pe unele reușesc să le achiziționez, la unele… visez și acuma.

Ideea e că după vreo 20 de kilmoetri în medie, bătuți zilnic printre standuri, diferența de timp de pe la 17.00 până pe la miezul nopții mi-o petrec în oraș.

old pamsterdam
Amsterdam Center Cheese Store

Trebuie să vă spun că de fiecare dată, cel puțin până acum, drumul l-am făcut cu mașina. Deci primele emoții pentru a ajunge în oraș sunt legate de parcare. Amsterdam, mai ales în zona centrală, e un oraș cu străduțe înguste, foarte prietenos cu bicicliștii și deloc amic cu șoferii. E greu să găsești un loc de parcare în zona centrală. E și scump, chiar și pe stradă, dar mai în parcările subterane. Și, să nu uit, nu poți plăti cash. Aici parcarea se plătește doar cu cardul și dacă nu ești atent, poți fi taxat chiar și de două ori pentru același interval orar. O oră de parcare e cam 3 euro. Și vă sugerez, dacă se poate, să mergeți cu o mașină mică. Zic mică, pentru că eu mă frec de fiecare dată pe acolo cu microbuzul nostru și nu vreți să știți prin ce emoții trec. Nu doar când las mașina, dar și când mă apropii să o ridic. Mă uit roată-roată să nu mi-o fi frecat careva. 🙂

Amsterdamul e recunoscut pentru asta.:))  Și chiar dacă majoritatea nu recunosc, se duc acolo pentru a se zgâii în fața vitrinelor cu perdele roșii și a gusta din preparatele cu arome aiuritoare. E de-ajuns să faci o plimbare prin Red Square pentru a fi învăluit într-un fum care îți lasă o senzație de plutire. Mii de tineri cu “ochi de pisică” vorbind singuri, râzând aiurea sau clătinându-se freacă străzile din perimetrul central. Nimeni nu le are treaba, atâta timp cât nu-i deranjează pe cei din jur.

E un oraș în care aproape totul pare să fie permis.

Dar Amsterdam-ul nu înseamnă doar cartierul Red Square

Sunt convins că pentru orice turist care ajunge pentru prima dată aici, Red Square e prima atracție. Dar orașul nu înseamnă doar bordeluri și canabis. Amsterdamul e plin de muzee. Sunt aproximativ 75!
Pentru pasionații de istorie și artă Rijksmuseum,Stedelijk, Van Gogh, Hermitage, sunt doar câteva locații musai de vizitat.
În domeniul tehnologiei puteți alege NEMO, Muzeul Maritim.
Dacă totuși pașii nu vi se dau duși din zona centrală, atunci întrați măcar în Casa Annei Frank sau în cea lui Rembrandt, nu vă pierdeți timpul doar în muzeul prostituției.
Vizitați Gara Centrală, bucurați-vă de micile expoziții stradale, dați o tură cu barca pe canale, intrați în renumitele magazine cu brânză, vizitați grădina zoologică sau superbele grădini din Van Loon, închiriați o bicicletă sau așezați-vă pur și simplu pe o bancă pentru observa cât de mult puteți viața acestui oraș fascinant.

amsterdam dam square
Amsterdam - Dam Square

Merită să vă opriți și să priviți spectacolul pe care ți-l oferă acest oraș

Mie de exemplul mi se pare fascinant felul deschis în care olandezii își etalează modul de viață. Pentru mine o plăcere o consituie o plimbare seara, prin cartierele din Amsterdam, atunci când lumini calde străbat imensele geamuri ale apartamentelor și se revarsă pe stradă. Oamenii își văd de treabă liniștiți în case, unii stau pur și simplu în geam și citesc, alți savurează un pahar cu vin sau se uită la tv, sau gătesc… Câte o pisică imensă moțăie pe câte-un pervaz… Să privești acel spectacol, interioarele acelea aranjate foarte șic… Parcă fiecare în felul lui ar vrea să îți arate cât de fain e la el în casă… E ceva spectaculos.

]]>
http://www.cizi.ro/summer-vocation/feed/ 0 1939
INDIA, ȚARA CONTRASTELOR http://www.cizi.ro/india-tara-contrastelor/ http://www.cizi.ro/india-tara-contrastelor/#respond Fri, 16 Nov 2018 20:15:11 +0000 https://malina.artstudioworks.net/?p=46 Prima zi – New Delhi

Deși am ajuns dimineața pe la cinci și un pic în New Delhi, am ieșit din aeroport o oră și jumătate mai târziu. Și asta pentru că m-a pus dracu’ să fiu cinstit. Ce mi-a trecut mie prin cap… Dacă tot aveam rucsacii plini cu scule de pozat și filmat, am zis că e corect să caut un vameș și să îl anunț că intru în țara cu aparatură de înregistrat. Cea mai proastă idee pe care am putut să o am. “Pfff” a bufnit indianul, “cât costă toate sculele astea, care e valoarea lor?” a întrebat. Am făcut repede un calcul, scanând parcă în minte facturile pe care le-am achitat sau le mai aveam de achitat…Undeva la zece mii de euro, i-am răspuns.

Hm, nu e bine, zice. Cu o figură tipică vameșului care adulmecă “prada”. Nu e bine deloc, nu puteți intra cu aparatura asta în India.
Cum adică nu puteam intra? Păi de asta am venit, să filmez, să pozez… Adică să vă fac gratuit reclamă țării, am gândit…

Îmi pare rău, zice, dar dacă vreți să intrați, trebuie să lăsați gențile cu scule aici…
Ce tâmpenie mi-am zis… Am căutat pe internet din scoarță-scoarță, trei luni de zile am cumpărat toate cărțile posibile, traduse în limba română, am citit toate informațiile de pe bloguri, legate de India… Niciunde nu am găsit vreo remarcă legată despre faptul că nu puteam intra cu videocamerele… Era ceva putred aici. Am schimbat strategia, i-am spus că nu am înțeles bine întrebarea, că sigur camerele au costat cândva atât, când erau noi, acuma dacă mai valorează jumătate din prețul inițial, dar ce zic eu jumătate, un sfert! Nu s-a lăsat… I-am spus că vreau să trec peste gradul lui și să discut cu un superior…

În câteva secunde de după un ghișeu, cu ochii cârpiți de somn și-a făcut apariția un alt funcționar. Mi-a aruncat o privire lungă și de sub șapca în stil Che Guevara, s-a auzit o mârâială din care trebuia să înțeleg că nu e de bine. Între cei doi singura diferență era doar cascheta aia. Ei bine, după mai mult de douăzeci și patru de ore de când eram plecat de acasă, numai de clicăreala cu vameșii nu aveam chef, dar n-aveam ce face… Ok, am zis, trecem la nivelul următor…

Să vină următoarea “caschetă” să vedem ce formă are… Se pare că străruința a dat roade… “Bine, mi-a zis primul, mergeți până la poarta de ieșire și dacă în drum nu vă opresc colegii mei pentru a se uita în genți ați trecut, dacă vă opresc însă, veniți înapoi și găsim o soluție…” Pfff, “GĂSIM O SOLUȚIE” păi de ce n-ai zis așa de la-nceput frate. Găsim o soluție e o sintagmă clasic românească, știm cu toții ce înseamnă. E ceva care pe noi ne definește ca popor…

Era clar că de intrat voi intra. Doar că în cea mai proastă dintre variante, trebuia să mai trec odată pe la primul interlocutor pentru a-i răsplăti “vigilența”. Nu s-a întâmplat. Am trecut prin ultimul filtru ca prin brânză, vameșii fiind ocupați cu alte genți, mai arătoase.

P.S. – Dacă doriți să vedeți documentarul filmat în India, vă invit să îl urmăriți aici.

]]>
http://www.cizi.ro/india-tara-contrastelor/feed/ 0 46
INDIA – Pregătiri http://www.cizi.ro/india-pregatiri/ http://www.cizi.ro/india-pregatiri/#respond Sun, 11 Nov 2018 12:21:00 +0000 http://www.cizi.ro/?p=4282 De ce am plecat?

E aproape douăspezece noaptea. Îmi verific pentru ultima oară valiza. Am cinci chiloți, trei tricouri, două cămăși, cred ca tot vreo cinci perechi de ciorapi, un pantalon scurt și unul lung și o pungă mare plină cu medicamente… Am pus și pastile antițânțari, un prelungitor, baterii, două pungi cu bomboane… Sper că nu am uitat nimic…

india pregatiri
india pregatiri

Lucrez în publicitate unde printre sloganurile consacrate se numără cel puțin unul care se referă la forța imaginilor. O fotografie vinde mai mult decât o mie de cuvinte! De nenumărate ori le-am spus asta clienților mei și uite ca a venit vremea să cad și eu victimă a acestui adevăr. Aventura mea a pornit de la o fotografie. Ea a fost cea care a aprins scânteia iar internetul nu a făcut decât să pună lemne pe foc. În ciuda tuturor preconcepțiilor în India se ajunge foarte ușor. Trebuie doar să îți depășești teama de necunoscut și… nu în ultimul rând de avion. Să nu bagi în seamă sfaturile “prietenoase” ale amicilor și să nu te lași intimidat de numărul mare de “Doamne ferește, sau Dumnezeu să vă aibă în pază, pe care le vei auzi înainte să pleci.

După ce ai pus însă piciorul pe scara avionului… nu prea mai e cale de întors… iar gândurile, emoțiile vor fi legate de: Oare cum va fi acolo?

Pe durata zborului ai timp suficient să faci tot felul de planuri, scenarii. Prima neliniște pe care am avut-o a fost legată de agenția de turism… Oare o să mă aștepte cineva în Aeroportul din Delhi? Și asta pentru că după ce am trimis câteva mailuri unor firme românești ce se consideră experte în organizarea de sejururi în India fără a primi însă vreun răspuns, am apelat la serviciile unei firme locale. Emoțiile mi s-au risipit odată cu aterizarea. Indienii erau acolo, cu o plăcuță pe care cu un marker de culoare albastră era scris ceea ce trebuia să fie numele meu… Cârmaric. 🙂

P.S. – Întregul documentar realizat în India poate fi urmărit aici.

]]>
http://www.cizi.ro/india-pregatiri/feed/ 0 4282
CHEILE TURZII – FASCINANT http://www.cizi.ro/cheile-turzii/ http://www.cizi.ro/cheile-turzii/#respond Tue, 16 Oct 2018 07:51:48 +0000 https://malina.artstudioworks.net/?p=334 Cheile Turzii un loc fascinant. Am pornit spre ele mânat de câteva imagini pe care le-am văzut pe net. Ne-am căutat și găsit cazare în Petrești de Jos, la Pensiunea Laura. Un loc unde proprietarul ne-a lăsat chiar să ne aducem și cățelul. 🙂 Locația este la mai puțin de jumătate de kilometru de intrarea în Chei și cel puțin la data la care am fost noi, atât servirea cât și serviciile au fost ireproșabile.

Am ajuns aici seara, foarte târziu, după un drum nu fără aventuri și asta mai cu seamă din cauza gps-ului care ne-a băgat pe niște coclauri din care am zis că nu mai ieșim întregi.

 Câteva ore de plimbare în natură îți încarcă la maxim bateriile

Dimineața m-am trezit înaintea soarelui. Și asta pentru că am vrut neapărat să-l prind, într-un timelapse cum răsare deasupra Cheilor. A urmat micul dejun și, desigur, aventura în Chei.

Un peisaj cât de spectaculos, pe atât de lejer de parcurs, la pas. Sunt aproximativ 3 km de cărări tăiate în munte, de poduri suspendate, de suișuri și coborâșuri dar nimic complicat chiar și pentru o persoană care nu are un antrenament zilnic neapărat. De-alungul drumului șerpuitor, pereții stâncilor se ridică impozanți la înălțimi de peste două sute de metri. Din loc în loc câte un alpinist poate fi surprins în aventura sa de escaladare. În rest, mulți tineri, familii cu copii, persoane de vârsta a doua care vin aici să se încarce de energie. E un peisaj spectaculos. Pe care de altfel am și încercat să îl surprind pe cameră și vă învit să îl urmăriți aici.  

]]>
http://www.cizi.ro/cheile-turzii/feed/ 0 334