visit krakow
visit krakow,
visit krakow

Am reușit să dau o fugă până la Cracovia la mijloc de decembrie. Din start vă zic că nu e cea mai potrivită perioadă a anului mai cu seamă pentru cei care au probleme cu frigul. E mai mult decât rece acolo. N-am avut nici o ora cu temperaturi pe plus. A și nins… Una peste alta, nu e un vis pentru cei care vor să cutreiere orașul. Dar îmbrăcat mai gros se poate totuși să dai niște ture mai scurte.

Am avut curajul chiar să fac și un tur cu bugy-ul prin Cartierul evreiesc. Durează undeva la 40 de minute, cu o singură oprire. Și dacă nu cunoști Cracovia, e o variantă să vezi rapid pe unde ai putea să te plimbi o jumătate de zi cel puțin. Unde să mănânci tradițional. Care a fost partea orașului pentru care Cracovia primește vizitatori din toată lumea.

În primul rând ceea ce o face renumită este vecinătatea cu ceea ce a fost odată unul dintre cele mai triste și regretabile locuri din istoria omenirii. Auschwitz-Birkenau. Apoi, Muzeul Schindler care se află aproape de centrul orașului. Urmează lăcașurile de cult. Catedrala, Muntele și Castelul Wawel, Basilica Sfânta Maria, Mina de sare Wieliczka… Există o mulțime de oferte ghidate, care îți propun un programe de vizitare de 2 sau trei zile. Poți, dar e insuficient. Dacă vrei să vizitezi, de exemplu, doar fostul lagăr de concentrare, trebuie să îți rezervi o zi întreagă. Muzeul Schindler îl poți parcurge în 2 – 3 ore

Eu le-am mai vizitat pe ambele în urmă cu mai bine de zece ani. Le-am revăzut acum surprins de evoluția lor. Au fost făcute multe modificări, iar dincolo de obiectele care stau mărturie, introducerea multimedia, conferă o dimensiune și mai dramatică locului. Atât la Auschwitz, cât și la Schindler au fost adăugate elemente noi pe care, chiar dacă ați mai vizitat locul cu ani în urmă, merită să le vedeți acum. Și, am înțeles că în 2024 la Schindler se va adăuga și un parcurs pietonal ce va simula “drumul morții” pe care au fost forțați să îl parcurgă deținuții.

Dacă nu sunteți intersați de istorie și vreți doar să luați pulsul orașului, să știți că urbea e plină de viață. Se trăiește intens. E plin de restaurante, pentru toate gusturile, de cafenele rafinate, de baruri. În piețele principale ești întâmpinat de tinere care îți propun câteva ore pline de distracție în diferite berării, baruri, cluburi… Bani să ai, că distracție se găsește. Non stop.

În ce privește partea financiară, leul nostru ține foarte aproape de zlotul lor, așa că nu o să vă fie greu să țineți socoteala cu cât ați cumpărat, cât ați cheltuit. NU schimbați bani în centru! Căutați casele de schimb mai îndepărtate de zonele turistice pentru un schimb mai bun. În ce privește cazarea, sunt o grămadă de locuri faine, apartamente sau hoteluri și, important, mult mai ieftine decât dacă am dori să ne cazăm într-un hotel din România. Așa că drum bun vă doresc și ședere plăcută!