Amsterdam – un oraș fascinant
Amsterdam, un oraș în care nu-ți ajunge un weekend...

Sunt de acum vreo zece ani de când fiecare început de septembrie mi-l petrec în Amsterdam. De fiecare dată cel puțin cinci zile.
Sunt abonat la IBC, cea mai mare expoziție de echipamente pentru entertainment, producție video și tv din Europa. O manifestare la care anual participă peste 60.000 de vizitatori. Ei bine, una dintre “furnicile” care străbat zilnic, în lung și-n lat, halele RAI Center (locul în care se ține expoziția) sunt eu. Mă învârt pe la toate standurile și încerc să găsesc cele mai bune soluții pe care le-am putea implementa și noi în România. Pe unele reușesc să le achiziționez, la unele… visez și acuma.

Ideea e că după vreo 20 de kilmoetri în medie, bătuți zilnic printre standuri, diferența de timp de pe la 17.00 până pe la miezul nopții mi-o petrec în oraș.

old pamsterdam
Amsterdam Center Cheese Store

Trebuie să vă spun că de fiecare dată, cel puțin până acum, drumul l-am făcut cu mașina. Deci primele emoții pentru a ajunge în oraș sunt legate de parcare. Amsterdam, mai ales în zona centrală, e un oraș cu străduțe înguste, foarte prietenos cu bicicliștii și deloc amic cu șoferii. E greu să găsești un loc de parcare în zona centrală. E și scump, chiar și pe stradă, dar mai în parcările subterane. Și, să nu uit, nu poți plăti cash. Aici parcarea se plătește doar cu cardul și dacă nu ești atent, poți fi taxat chiar și de două ori pentru același interval orar. O oră de parcare e cam 3 euro. Și vă sugerez, dacă se poate, să mergeți cu o mașină mică. Zic mică, pentru că eu mă frec de fiecare dată pe acolo cu microbuzul nostru și nu vreți să știți prin ce emoții trec. Nu doar când las mașina, dar și când mă apropii să o ridic. Mă uit roată-roată să nu mi-o fi frecat careva. 🙂

Amsterdamul e recunoscut pentru asta.:))  Și chiar dacă majoritatea nu recunosc, se duc acolo pentru a se zgâii în fața vitrinelor cu perdele roșii și a gusta din preparatele cu arome aiuritoare. E de-ajuns să faci o plimbare prin Red Square pentru a fi învăluit într-un fum care îți lasă o senzație de plutire. Mii de tineri cu “ochi de pisică” vorbind singuri, râzând aiurea sau clătinându-se freacă străzile din perimetrul central. Nimeni nu le are treaba, atâta timp cât nu-i deranjează pe cei din jur.

E un oraș în care aproape totul pare să fie permis.

Dar Amsterdam-ul nu înseamnă doar cartierul Red Square

Sunt convins că pentru orice turist care ajunge pentru prima dată aici, Red Square e prima atracție. Dar orașul nu înseamnă doar bordeluri și canabis. Amsterdamul e plin de muzee. Sunt aproximativ 75!
Pentru pasionații de istorie și artă Rijksmuseum,Stedelijk, Van Gogh, Hermitage, sunt doar câteva locații musai de vizitat.
În domeniul tehnologiei puteți alege NEMO, Muzeul Maritim.
Dacă totuși pașii nu vi se dau duși din zona centrală, atunci întrați măcar în Casa Annei Frank sau în cea lui Rembrandt, nu vă pierdeți timpul doar în muzeul prostituției.
Vizitați Gara Centrală, bucurați-vă de micile expoziții stradale, dați o tură cu barca pe canale, intrați în renumitele magazine cu brânză, vizitați grădina zoologică sau superbele grădini din Van Loon, închiriați o bicicletă sau așezați-vă pur și simplu pe o bancă pentru observa cât de mult puteți viața acestui oraș fascinant.

amsterdam dam square
Amsterdam - Dam Square

Merită să vă opriți și să priviți spectacolul pe care ți-l oferă acest oraș

Mie de exemplul mi se pare fascinant felul deschis în care olandezii își etalează modul de viață. Pentru mine o plăcere o consituie o plimbare seara, prin cartierele din Amsterdam, atunci când lumini calde străbat imensele geamuri ale apartamentelor și se revarsă pe stradă. Oamenii își văd de treabă liniștiți în case, unii stau pur și simplu în geam și citesc, alți savurează un pahar cu vin sau se uită la tv, sau gătesc… Câte o pisică imensă moțăie pe câte-un pervaz… Să privești acel spectacol, interioarele acelea aranjate foarte șic… Parcă fiecare în felul lui ar vrea să îți arate cât de fain e la el în casă… E ceva spectaculos.