Timișoara – PIața Unirii

Piața Unirii din Timișoara este una dintre cele mai frumoase din România.
De-alungul istoriei aceasta a purtat mai multe denumiri, Hauptplatz, Domplatz, Losonczy-tér, Piaţa Unirii, în funcție de dependența Timișorii de diverse capitale. Viena, Budapesta, București…

Piaţa Unirii, situată în centrul municipiului, în vechea cetate a oraşului, este cea mai veche piaţă din Timișoara şi este numită astfel în cinstea trupelor române care au intrat în oraș la 3 august 1919 şi au instaurat administraţia românească, definitivând unirea Banatului cu Românie. Această dată a devenit de atunci şi ziua oficială a oraşului.

Iniţial s-a numit numea Piaţa Losonczy după numele comitelul Stefan Losonczy, ucis de turci la 1552 (când cetatea a fost cucerită de turci). Configuraţia actuală a pieţei s-a conturat după 1717, când armatele austriece au cucerit cetatea din mâna turcilor. Pentru mult timp a servit drept piaţă comercială.

Din punct de vedere al arhitecturii, piaţa este un excelent exemplu de stil baroc. Dominantă este clădirea domului romano-catolic, care datează încă din 1736. Din acest motiv i se mai zice şi „Piaţa Domului”. În centrul ei se găseşte Monumentul Sfintei Treimi. Alte clădiri semnificative sunt Palatul baroc (care adăposteştea Muzeul de Artă), ansamblul de clădiri ale episcopiei sârbeşti: sediul episcopiei, biserica episcopală sârbă şi palatul comunităţii sârbeşti.