LASAGNA CU RICOTTA

     Lasagna cu ricotta, poate părea o ciudățenie pentru mulți. Ei bine eu am ales să folosesc acest tip de brânză în locul uzualului sos bechamel pe care îl utilizează majoritatea.

     Trebuie să recunosc că a fost pentru prima oară când am făcut acest preparat, deci și emoțiile mi-au fost pe măsură. Pentru ilustrația articolului am pus o imagine compusă, care vă arată cum s-a prezentat preparatul înainte de a fi introdus în cuptor și după…

Pentru preparare e nevoie de:

 • O cutie de lasagna
 • carne măcinată porc sau vită ori amestec, 1kg.
 • două trei căpățîni de ceapă
 • mozzarela, aici depinde cât vreți să puneți. 🙂
 • ricotta, 650 gr.
 • parmesan
 • sos de roșii pentru paste, dacă nu vreți să vi-l pregătiți.
 • pătrunjel
 • busuioc
 • oregano
 • sare, piper, ulei de măsline

     Sper să nu fi uitat nimic. Ah, ciupercile pentru decor. sau dacă vreți puteți să puneți și în amestecul pe care îl realizați din carnea tocată și sosul de roșii.

     În prima fază pregătim ricotta. Așezăm întreaga cantintate de brânză într-un vas, eu am folosit cinci cutii de 150 de grame. Tocăm niște pătrunjel pe care îl amestecăm cu ricotta, o mână de parmesan și sare după gust.

      Apoi trecem la prepararea cărnii. Tocăm ceapa mărunt și o punem în tigaie la foc mic amestecând pănă când aceasta primește o culoare arămie. Apoi adăugăm carnea tocată pe care o amestecăm cu ceapa și o lăsăm să se gătească la foc mic. După gust adăugăm sare și piper. Odată ce carnea este gătită aceasta va lăsa mult ulei. Ei bine ne asigură că scurgem tot acest ulei din cratiță.

     Odată ce am scăpat de surplusul de ulei adăugăm peste carne sosul de roșii. Le amestecăm ușor împreună, până se formăm un sos. Și aici, după gust mai puteți adăuga busuioc, oregano, poate chiar și o linguriță de zahăr, depinde mult de aciditatea roșiilor, în cazul în care nu ați optat pentru un sos cumpărat.

lasagna cu ricotta

     În ultima fază trecem la preparatul foilor de lasagana. Eu sincer le-am pus prima oară la fiert pentru 3-4 minute, doar atât cât ele să devină elastice, aldente. După care le-am scos și le-am așezat pe fiecare separat pentru a le putea pune în tavă.

     Odată ce avem și pastele pregătite, nu trebuie decât să începem să montăm preparatul.

     Începeți cu sosul. Este primul care este întins pe fundul tăvii și acest lucru va ajuta ca foile de paste să nu se prindă la coacere. Apoi așezați primul strat de paste pe care le ungeți cu ricotta din plin, apoi presărați  mozarella și puneți  sos. Din nou paste, ricotta, mozarella, sos … O succesiune pe care o continuați de vreo patru, cinci ori, depinde de înălțimea tăvii.

lasagna cu ricotta

     Odată ce vă apropiați de buza tăvii e timpul să vă gândiți la decorare. Desigur, numai dacă doriți. 🙂

     Eu am ales să pun niște bucățele pătrate din mozarella peste care am așezat o jumătate de roșie cherry tăiată în două și o felie de champignon și am mai aruncat și niște frunze de busuioc, pentru culoare. Mi s-a părut că astfel, prin această “împărțire” ne va fi mai ușor și la porționat.  Odată ce ați terminat cu ornatul, trageți o folie de aluminiu peste tavă și o introduceți la cuptor, timp de 20 – 25 de minute la o temperatură de 180 – 200 de grade. După acest timp, îndepărtați folia și o reintroduceți la cuptor, pentru alte 20 de minute însă la o temperatura de 220-240 de grade.

lasagna cu ricotta

Odată cele 40 – 45 de minute scurse, lasagna dvs. e gata pentru a fi servită. Sper să vă încumetați să o preparați, nu veți regreta! E foarte gustoasă și dacă aveți întrebări, nu ezitați să mi le adresați. Cu mare plăcere vă răspund aici.